Den nye SVM-regering har præsenteret et modigt og meget ambitiøst regeringsgrundlag, der på mange områder kan bidrage til at fremtidssikre og udvikle Danmark, mener DI.

Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen har netop præsenteret regeringsgrundlaget for deres nye SVM-regering.

Den adm. direktør for Danmarks største erhvervsorganisation, DI, er overordnet særdeles positiv

– Tillykke til Danmark. Først og fremmest er det et modigt regeringsgrundlag, der tør forandre og gøre op med syv års reformtørke i det her land. Vi skal ærligt talt en del år tilbage for at se noget, der kan matche det her ambitionsniveau, siger Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

– Vi i erhvervslivet har længe kæmpet for et markant øget arbejdsudbud og mere udenlandsk arbejdskraft, og det leveres der nu på. Når vi ved, at alene den grønne omstilling kræver over 100.000 flere sæt hænder, er DI’s ambitioner naturligvis højere end et øget arbejdsudbud på 45.000, men det her er en rigtig god begyndelse, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han roser også, at det nu bliver mere attraktivt at arbejde.

– Efter det nærmest har været tabu i en årrække, er det befriende, at skatten på arbejde nu både sænkes i bunden og toppen. Ligesom det er positivt, at erhvervsuddannelserne løftes og erhvervslivets rammevilkår forbedres på mange områder, som DI har kæmpet for, siger Lars Sandahl Sørensen.

– Det betyder meget for indtjeningsmotoren under samfundet, når eksempelvis generationsbeskatningen lempes, F&U-fradraget permanentgøres og stigningen i lagerbeskatningen annulleres, ligesom jeg hæfter mig ved et skattestop for erhvervsområdet,siger Lars Sandahl Sørensen.

Det er også meget positivt, at regeringsgrundlaget lægger op til et reelt grønt gearskifte ifølge DI-direktøren.

– Vi skal op i et helt andet implementeringsgear, hvis vi skal realisere vores tårnhøje klimaambitioner. Derfor er jeg også virkelig glad for, at regeringen vil forkorte sagsbehandlingen på grønne projekter og fjerne benspænd for virksomhederne, der faktisk kan levere den vedvarende energi og de energieffektive løsninger, som det haster med at få ført ud i livet. En national energikrisestab i tråd med NOST er også noget, vi har appelleret meget for. Det lover godt for et tiltrængt grønt gearskifte, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI-topchefen understreger dog også en række udfordringer i regeringsgrundlaget.

– Det ærgrer mig, at den nye regering vil hæve lønningerne for offentligt ansatte og dermed udfordre den danske arbejdsmarkedsmodel, når problemet i højere grad er arbejdsforholdene. Selvom den nye regering identificerer mange af de samme problemer som os i DI, er der også en række af løsningerne, vi ikke er enige i. Eksempelvis forstår vi ikke, hvorfor en højere flyafgift skal finansiere en forhøjet ældrecheck i stedet for at investere endnu mere i grøn omstilling. Ligesom det er meget optimistisk, at man kan finde så store besparelser på erhvervsstøtten. En ekstra hård beskatning af mennesker i Danmark med en høj løn, gør det også sværere at få de allerbedste til at arbejde i Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.

– Jeg er dog meget fortrøstningsfuld omkring, at vi i DI får et virkeligt stærkt og konstruktivt samarbejde med den nye regering, slutter Lars Sandahl Sørensen.