Regeringens forslag om et huslejeloft er på grænsen til ekspropriation, og det er ikke et retssamfund værdigt. Sådan lyder det fra Dansk Industri, der vurderer, at forslaget vil have uoverskuelige konsekvenser for landets udlejere.

Et nyt forslag fra regeringen om at lægge et loft på huslejestigninger møder hård kritik fra Dansk Industri (DI). Erhvervsorganisationen finder det uforståeligt, at staten blander sig i private virksomheders prissætning.

– Udlejeres omkostninger er steget som følge af inflationen, f.eks. til energi, vedligeholdelse og rengøring. Det giver simpelthen ikke mening, at udlejere ikke må regulere deres priser for at imødegå prisstigninger, siger Kim Haggren, vicedirektør i DI og fortsætter:

– Det er uhørt, at staten griber ind i allerede indgåede kontrakter – det nærmer sig ekspropriation. Et så vidtgående indgreb, oven i købet med tilbagevirkende kraft, hører ikke til i et retssamfund, siger han.

Vicedirektøren vurderer, at indgrebet kan gå hårdt ud over investeringslysten på ejendomsmarkedet, og han opfordrer politikerne til at undgå panikhandlinger.

– Hvis man med et fingerknips ændrer regler med tilbagevirkende kraft, så kompromitterer man nødvendigheden af stabile rammevilkår. Det vil have meget store konsekvenser for lysten til at investere i nye udlejningsboliger i fremtiden, siger Kim Haggren og fortsætter:

– Vi skal huske, at inflationen går op og ned. Vi har i mange år levet med lav rente og inflation. Nu har vi så en midlertidig periode med usædvanlig høj inflation, hvilket alle samfundsgrupper rammes af. Der er ingen grund til panikhandlinger, siger Kim Haggren.