Realdania By og Byg, Kanalbyen og Fredericia Kommune er i gang med et projekt, som mange interesserede dukkede op til. Igangsættelsen af et CO2-venligt boligprojekt i Kanalbyen blev sat i gang med et spadestik.

Stemningen var høj, da der var kaffe og kage til markeringen af det CO2-venlige byggeri blev skudt i gang i et opsat telt på byggepladsen i Kongensstræde nær Fynsgade. Projektet går ud på, at så lidt CO2 som overhovedet muligt skal ledes ud som konsekvens af de nye “MiniCO2 etagehus” i træ i Kanalbyen.

Efter at gæsterne, der talte både politikere og beboere i Kanalbyen, havde forsynet sig i teltet, tog Peder Cederfeld ordet og bød velkommen.

– Ti procent af Danmarks CO2-udledning stammer fra produktion af byggematerialer og fra bygge- og anlægsprocessen. Derfor er både branchen selv, rådgivere, myndigheder og forskere lige nu meget optaget af, hvordan byggeriet bedst kan bidrage til den grønne omstilling. I Realdania By & Byg vil vi gerne supplere med praktiske erfaringer, sagde Peter Cederfeld, direktør i Realdania By & Byg.

Borgmester i Fredericia, Steen Wrist, gav også projektet nogle ord med på vejen.

Vi behøver noget kærlighed, noget ilt, noget vand, og det udleder ikke synderligt meget CO2. Men så behøver vi også noget mad og et tog over hovedet. Livet er i hvert fald rarest på den måde. Og det har det altså med at udlede en del CO2. Derfor er det ansvarlighed i fineste form at Realdania By og Byg nu tager fat på, hvordan man i fremtiden kan sidde i sit trygge, varme hjem – med den dejlige vished om, at man ikke bor i en klimabombe, forklarede borgmesteren og fortsatte:

Byggeri er en af de helt store udledere af CO2, og derfor er det nødvendigt, at der bliver gjort noget på området. Jeg har stor respekt for, at I løfter den opgave her. Jeg er glad for, at I gør det i Fredericia. Vi er omgivet af volden, et af fortidens store bygningsværker, og når vi så får fremtidens bygninger lige her i Kongesstræde. Vi er en kommune, der ligesom mange andre i landet, er optaget af, hvordan vi kan skabe en bedre fremtid. Der er klimahandling et nøglepunkt, sagde han.

Med tiden er det planen, at flere udviklingsbyggerier skal følge efter de tre første, og hvor hvert hus har sin egen vinkel på at minimere CO2-udledning ved brug af bestemte materialer eller gøre byggeprocessen mest mulig effektiv. De nye femetages ejendomme skal bygges til bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld og rumme komfortable boliger til udlejning.