Christianskirkens Drenge- & Mandekor sang endnu engang julen ind med en julekoncert d. 13. december. Koret, der blev stiftet af organist Poul Johansen i 1966, stillede i flot opstilling med tenor, baryton og basstemmer, så hele det forventede spektrum var flot dækket ind.

På denne dejlige, men kølige aften, hvor sneen lå blidt på jorden, kom koret omkring, tyske kantater og engelske carols og latinske værker.

I den godt fyldte kirke kunne man mærke en forventningsfuld stemning, flere kom hen og spurgte til denne anmelders forventninger før start, dejligt at få lidt snak med andre af byens musikinteresserede.

Programmet var godt opdelt med: Introitus “Et barn er Nick os” (Puer natus est), ved kantor: Erik Knudsen.

Herefter Niels La Cour – ‘Jodie Christus natus est og Trond Kverno – Ave Maria’, efterfulgt af den første fælles sang var vær velkommen Herrens år.

Hark! The Herald Angels Sing fremførtes som orgelværk.

Koret fremførte herefter 5 værker:

  • John Stainer’s – The first Nowell
  • Gustav Hoist – In the bleak midwinter, vers 1, 4 og 5,
  • Charles Wood – Ding, dong! Merrily on high
  • Georg Friedrich Handel “Rejoice” fra Messiah, med Lykke Appelon som solist
  • G.F. Handel – “He shall feed his flock” fra Messiah, med: Lykke Appelon og Niels Christian Aarestrup som solister.

Solistpræstationer var meget excellent fremført.

Fællessangen ”Lad det klinge sødt i sky” blev efterfulgt af Hans Esbjergs orgel improvisation over tre julesalmer, hvilket var noget af de bedste denne anmelder har hørt i lang tid. Eminent lyd og utrolig flot arrangement med spændende lyde på det store orgel. Hans var i topform denne aften.

Den mere germanske del efterfulgte i form af:

  • Joseph Klug – En sal og liflig klang
  • Philipp Nicolai – “Wie schon leuchtet der Morgenlicht” ved Christian Aarestrup og Erik Knudsen, et virkeligt godt arrangement.
  • Michael Praetorius – ” Wachet auf, ruft uns die Stimme” ved Lykke Appelon og Erik Knudsen

Sidstnævnte er et specielt stykke musik, der er krævende og nok krævede flere kræfter for at ligge tættere på de store arrangementer denne anmelder tidligere har hørt af værket. Men aftenens arrangement var godt tilpasset formålet.

Mod slutningen blev Carl Nielsens – Mit hjerte altid vanker og Povl Chr. Balslev arrangement af Fadervor fra Træd ind med lys og herlighed, flot fremført med Lykke Appelon som solist. Ja, den gik lige ind i hjertet og man sad efterfølgende helt eftertænksomt.

En liturgisk afslutning hører sig til og den stod sognepræst Eva Jerg for, efter en velsignelse kan man slutte med noget der er mere dejligt end en fælles sang som: Dejlig er jorden? Nej, vel og publikum og korsang igennem så selv himlen kunne lytte med.

Denne anmelder kan ikke undlade at bemærke det meget sparsomme julepynt, et nøgent træ med en julestjerne, var dette ikke en julekoncert? Trods gode arrangementer og store stemmer, især den klare basstemme var fænomenal, så var der i Mit hjerte banker enkelte mislyde i tenordelen, men pyt, det er levende musik udført af levende mennesker og ingen er perfekt i denne ellers forventede perfekte verden.

En smuk aften med plads til eftertanke, vi kom omkring gregoriansk inspireret sang, klassisk korsang og salmer, et dygtigt kor der uden besvær kunne opdeles i ensembler. Sang og fællessang bidrager til at skabe fællesskab og øget livskvalitet for både børn og unge samt voksne og det var denne aften et godt eksempel på.

En tak til Eva Jerg for invitationen til at tale med koret, denne aften tillod min tidsplan det desværre ikke, der var sygdom i nærmeste familie. Men jeg tager dig gerne på ordet senere.