Med en vis portion uvished gik butikkerne ind i julehandlen. Hvordan bliver forbrugernes købsmønster, når der skal købes julegaver i en tid med inflation og energikrise? Uvisheden er blevet erstattet med smil på læben hos de butikker, som AVISEN har besøgt i Fredericia.

De sidste gaver skal købes inden jul, og de sidste gaver skal pakkes ind inden jul for butikkerne.

Med solskin er det perfekte betingelser for både de handlende og butiksdrivende i en ellers kold december, og det kan også ses på billedet i gågaderne i Fredericia. Allerede fra, da dørene blev slået op klokken 10:00 var der et stort rykind i byens butikker. Alt lige fra handlende, der skulle ind hos isenkræmmere, tøjbutikker og specialbutikker var at finde i gadebilledet, og meldingen fra butikkerne er klar: Fredericianerne har ikke sparet på julegaverne trods den specielle tid, hvor man ellers kunne have en tendens til at holde på pengene.

– Man har været gode til at handle lokalt og støtte op om byen. Det kan være, at der ikke har været julebelysning på samme måde som normalt, men her i gaden har vi selv sat lidt i træerne, og så har vi pyntet op i butikken som vi plejer, siger indehaver af Din Tøjmand Sejersen, Henriette Sejersen.

Hun lægger ikke skjul på, at det ikke var til at spå om dette års julehandel.

– Vi var nervøse for julehandlen, når vi ser på hvad der sker rundt omkring i verden, men det er ikke noget vi har kunnet mærke i julehandlen. Vi må se, hvordan det ser ud næste år, men vi har ikke kunnet mærke noget i år. Man har holdt fast i traditionerne, og købt det man plejer, fortæller Henriette Sejersen.

Julemanden spredte med sig med god stemning. Foto: AVISEN

I anledningen af, at det er sidste åbningsdag inden jul er der ekstra hygge blandt de ansatte hos Din Tøjmand Sejersen, hvor personalet har taget lidt speciel julebeklædning på. Henriette fortæller, at det er med til at give det et eksta pift til hendes team, og generelt set glæder hun sig over at være butiksindehaver i sådan en højtid som julen.

– Det kan godt være det er lange dage, men det er dejligt at pakke gaver ind, og man møder en masse glade kunder, der skal købe deres julegaver. Det er en hyggelig tid at stå i butik i, slår hun fast.

Finn Engbjerg fortæller, at han blandt andet har solgt en del airfryere, og det er formentlig som følge af energikrisen. Foto: AVISEN

I Midtpunktet ligger Kop & Kande. Siden 2020 har Finn Engbjerg ejet butikken med sin svoger, Kim Blicher. Finn beretter om, at der ikke er sparet på gaverne i hans butik.

 Det er klart, hvis man vil bevare Fredericia midtby, og det vil man jo gerne, så skal man handle lokalt og det har fredericianerne også gjort hos os, siger han.

Med corona i både julen 2020 og 2021, og en energikrise og inflation nu, så har Finn Engbjerg ikke oplevet en jul uden en krise ude i verden. 

– Jeg håber at få et normalt 2023, men man må bare sadle om og se hvad der skal til. Corona tacklede vi, og det her klarer vi også, fortæller Finn Engbjerg, som på den sidste åbningsdag inden jul står klar til at hjælpe de købelystne kunder:

– Folk er i julestemning og skal lige have købt det sidste, og så er der dem, der kommer i den sidste time og er lidt i panik over, hvad de skal købe. Dem står vi også klar til at hjælpe, slutter han.

Henrik Petersen sammen med datteren Sara. Foto: AVISEN

I april 2022 flyttede den traditionsrige vinbutik, Fredericia Vinhandel, fra Danmarksgade til Gothersgade. Et af formålene med at flytte var at få gjort opmærksom på butikken i gågademiljøet.

– Vi har haft en vanvittig julehandel. Der har simpelthen været så travlt, siger indehaver Henrik Petersen.

Lige inden han talte med AVISEN havde han lige hjulpet en kunde ud af døren med 12 flasker vin til julemaden, og det har været sigende for mønstret i julehandlen.

– Der er virkelig run på. Folk køber vin som de plejer til julemaden, og dem, der køber gaver inde hos os, har heller ikke sparet på noget, slår Henrik Petersen fast.

På forhånd havde Henrik Petersen ikke bange anelser for julehandlen.

– Jeg havde en forventning om, at vi ikke ville komme til at mærke, at der er krise, og det har klart vist sig at holde stik. Men vi har solgt for mere end jeg havde regnet med, og det er jeg rigtig glad for. I en tid som denne skal man stå sammen, og det har vi gjort i Fredericia, fortæller Henrik Petersen.