Torsdag den 22. september 2022 blev en memorabel dag for de fremmødte i Christianskirken.

For når Sergey Galaktionov, Natalia Rubinstein og Kirill Rodin slår tonerne an i Christianskirken eller andre steder, er man fra første færd hensat i et musikalsk univers i absolut topklasse, og det gjorde de denne skønne efterårsaften.

Brahms Trio er fra Rusland, et land der har opfostret mange store komponister og musiker, ingen nævnt ingen glemt, men kendere af klassisk musik ved hvad denne anmelder taler om.

Musikkerne i Brahms Trio er blandt de førende i Rusland og dermed også i verden. Ensemblet har vundet en række priser både som solister og som ensemble. 15 CD’er med russiske klavertrio er udgivet. En kort beskrivelse af deres kompetencer er tæt på umuligt, da deres musikalske CV er imponerende, her er lidt om Trioens besætning denne aften.

Natalia Rubinstein er uddannet ved Moscow Gnesssins Music School, Gnesssins Russian Academy of Music og Moscow Tchaikovsky Conservatory. Hun var elev af Tatiana Zelikman, Tatiana Gaidamovich og Alexander Bonduriansky. Hun er Vinder af internationale konkurrencer i Italien i 1993 og Tyskland i 1996 og kammermusik professor på det verdensberømte Tjajkovskij-konservatorie i Moskva og siden 2002 været “Æreskunstner af Den Russiske Føderation”.

Sergey Galaktionov begyndte at studere violin i en alder af fire ved at gå på Special School of Music på Moskvas konservatorium. Han fortsatte sine studier ved konservatorium i den russiske hovedstad med Andrei Korsakov, dimitterede i 1994. To år senere, på det samme institut, afsluttede han sin didaktiske uddannelse og fik titlen som doktor i musik.

Han har været fast hovedviolin for Teatro Regio Orchestra siden 2003, solist i Moskva Filharmonikerne og en af ​​grundlæggerne af Mahler Kammerorkester. Som første violin samarbejder han også med La Scala Philharmonic, det russiske nationalorkester, Sinfónica de Las Palmas, Real Orquesta Sinfónica i Sevilla, Melbourne Simphony, orkestret for National Academy of Santa Cecilia.

Kirill Rodin er russisk cellist og professor i cello. Rodin optræder som solist i Moscow State Philharmonic og er cellist i Tchaikovsky String Quartet.

Rodin Begyndte cellostudier som syv årig, han deltog i klasser holdt af Vera Birina på Gnessin Special Music School i Moskva. Derefter hos Natalia Shakhovskaya på Moskvas konservatorium. Under sine studier deltog han med succes i en række musikkonkurrencer og vundet de fleste.

Rodin har optrådt i 50 forskellige lande på alle fem kontinenter.

Kort sagt på ”scenen” i Christianskirken var det den klassiske musiks første division, der beærede os med deres besøg.

På programmet var Pjotr Ilítj Tjajkovskij klaverkoncert i a mol opus 50 og Dmitri Sjostakovitsj Piano Trio No. 2 in E Minor, Op. 67.

Man tror Christianskirkens smukke rum er bygget til klassisk musik med de klange og resonanser der gengiver alle instrumenternes detaljer perfekt. I de stille passager kunne man høre den berømte knappenål.

Med så ufatteligt dygtige musikere er det unødvendigt at skrive andet. end tilhørerne denne aften fik en oplevelse for livet. Anmelderen måtte flere gange tørre øjnene så flot var det.

Perfekte arrangementer med indlevende musiker, strygerne kunne selv vende noder imedens de spillede, tro mig, der var mange løse ark og Hans Esbjerg måtte bijobbede som nodevender ved pianoet. Kompleks og svær musik med perfekt timing, korte indbyrdes nik og blik, ja de læste hinanden flot. Med hurtige hænder og levende kropssprog arbejdede alle tre hårdt for at give tilhørerne en perfekt oplevelse og det lykkedes. Jeg kan bedst beskrive det som en klassisk hvirvelvind der blæser musikken direkte ind i hjertet.

Mol klange dyster som lystige gik sin sejrsgang i kirkerummet. Hele Fredericia burde stå i kø til denne musikalske dannelses rejse. Desværre var der få besøgende og dermed mange der glippede en oplevelse for livet. Hvorfor betegnelsen babushka dukke, jo Brahms Trio lukkede konstant uventede nydelser op, bedst som man troede det ikke kunne blive bedre. Det stående bifald med genfremkaldelse var velfortjent.