Forestillingerne er i gang i det danske teaterunivers igen, dog er publikum ikke helt vendt tilbage som tidligere. I Fredericia arbejder man nu strategisk og målrettet på at få fredericianerne tilbage som ambassadører.

Grete Højgaard blev udpeget til formand for det nye Fredericia Musicalteater. En rolle, hvor hun både skal navigere i fortiden, nutiden og fremtiden. Fortiden, fordi det tidligere hæderkronede teater gik konkurs med et brag og få mennesker stadig holder fast i den fortælling, nutiden fordi forretningen skal køre og fremtiden, fordi fundamentet til fremtidens musicalmiljø og teaterscene i Fredericia er ved at blive støbt. I de første 18 måneder som formand har hun mødt en lyst til at bygge Fredericia op som teaterby igen, men det kræver hårdt arbejde.

– Det har været enormt spændende, men også slidsomt. Det har været et spørgsmål om at starte helt forfra, måske også mere forfra end vi havde tænkt, men sådan er det, når man starter en ny virksomhed. Det er i virkeligheden et spørgsmål om at få fat på de store linjer, få de store linjer på plads, så vi ved, hvilken vej vi skal og hvordan vi får butikken til at køre igen, siger Grete Højgaard, der dog allerede kan fejre, at det nye teater var Reumert-nomineret for De Tre Små Grise, som blandt andet begejstrede de lokale børn, og det med det lokale islæt er et af målene.

– Vi arbejder med at få fredericianerne tilbage i teatret. Vi arbejder med at få dem til at elske deres teater igen. Det handler både om et godt repertoire samt, at vi kan vise, at borgerne kan have tillid til os, der er orden i pennalhuset. Det er selvfølgelig det, som det sidste år er gået med, vi har sikret, at de forskellige aspekter er på plads.

Det er ikke bare i Fredericia, at der skal arbejdes ekstra hårdt for at få teatergængere igen efter coronatiden.

– Teatrene er ikke kommet i gang igen, på samme måde som før, vi ser dog lyset, fordi det kommer stille og rolig. Jeg håber selvfølgelig efterhånden, som vi får lidt afstand til coronatiden, at vi får folk tilbage igen. Det er svært at påvirke, fordi vi har fået nogle andre vaner, imens vi har gået hjemme. Nogle slapper mere af, og ønsker ikke program både torsdag, fredag, lørdag og søndag. Vi har tre års ophobede fødselsdage, vi skal til, bryllupper og større fester. Konkurrencen er rigtig stor med alt det, vi gerne vil have på plads, men når det har normaliseret sig, når vi er ovre ketchupeffekten, hvis man kan sige det sådan, så tror jeg på, at vi får kunderne tilbage i butikken igen. Jeg kan mærke, at der bliver mere interesse omkring os, der begynder at blive interesse for, hvad vi har på programmet. Nu skal vi i gang med vores store forestillinger, den første Come From Away. Så er vi i gang med de store ting, men vi har allerede fået en Reumert-nominering, hvilket er vildt fantastisk. Det skete før, vi næsten var kommet ud af startblokkene. De Tre Små Grise var både en god ide og et flot arbejde af Bjørg Gamst (musicalperformer, og i dag uddannelsesleder på Musicalakademiet i Fredericia red.), fortæller bestyrelsesformanden, der godt ved, at man nationalt ser Fredericia som en musicalby:

– Vi har stadigvæk et fantastisk miljø i Fredericia. Vi har et akademi, som er med til at sikre en fødekæde. Der kommer nyuddannede mennesker hele tiden. Der er massevis af energi i miljøet. Vi har både skuespillere, men også de mennesker, der laver det, der skal til for, at vores dygtige folk kan gøre det bedst muligt på scenen. Der er også mange musikere i Fredericia, så det er positivt. Vi har dog også set, at i den periode, hvor tingene har stået stille, så er nogen flyttet til København, og har bosat sig der. Så vi skal da gøre, hvad vi kan for at sikre, at de kreative mennesker bosætter sig i Fredericia igen, siger Grete Højgaard, der slår fast, at det er fredericianere, der er fokus lige nu:

– Vi er meget optaget af at få os connected med byens borgere, finde ud af, hvad vi skal levere. På den ene side kan vi mærke, at tilliden vender tilbage, men vi mangler stadigvæk at få dem ind at sidde på stolene i Fredericia, det vil vi gøre en kæmpe indsats for. Vi vil selvfølgelig også gøre os umage med at se på, hvilke andre ting skal vi have plads til i vores teater. Vi spiller jo ikke musicals hele tiden, og det er jo byens teater. Vi skal gøre os umage med, at der også kan være andre fine kvalitetsting, der kommer på scenen her, siger Grete Højgaard afslutningsvist.