Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard gæstede fredag Fredericia. Temaet var, hvordan man gør det danske arbejdsmarked bedre. En af de ting, som Hummelgaard pegede på er et lovforslag, der vil gøre, at tilsynet med udenlandske ansatte, der bor i samme bolig, øges.

Først var Peter Hummelgaard og folketingskandidat Jens Jonatan Steen til debat om den danske model, og efterfølgende gik turen ind i Fredericia centrum, hvor Hummelgaard svarede på, hvordan man kan gøre det danske arbejdsmarked bedre.

– Det handler først og fremmest om at styrke den danske model og gøre, hvad vi kan for at flest mulige lønmodtagere er organiseret og har overenskomst. Der har vi lavet ting som borgerlige vil rulle tilbage. Vi har styrket dagpengene betragteligt. Hvis du bliver arbejdsløs får du 3.600 kroner mere i de første tre måneder. Vi har hævet fradraget for fagforeningskontigent . Vi har lavet historisk høje bevillinger mod social dumping. Vi har et lovforslag, der skal vedtages, hvor vi øger tilsynet, hvis man har mange udenlandske ansatte i den samme bolig – så tjekker man forholdene. Vi har lagt op til at “black liste”, hvis man groft benytter sig af dumping og illegal arbejdskraft. Det handler grundlæggende om alle de ting, for forudsætningen for det gode arbejdsmarked, er de gode lønninger og gode arbejdsvilkår, siger Peter Hummelgaard.

Foruden at være synlig i gågaden med flyers og roser, som flittigt blev delt ud, fik Peter Hummelgaard også talt med flere borgere, som direkte henvendte sig til ham.

– Der var nogen, der er glade for forslaget med at hæve beskæftigelsesfradraget i en tid, hvor priserne stiger. Andre har været henne og sige, at de sætter kryds ved os, fordi de ikke vil risikere, at en ny regning afskaffer Arne-pensionen for så at give topskattelettelser i stedet. Det er de helt store temaer, når de ser jeg er her. Jeg sørger også for at anbefale dem at stemme på Jens Jonatan Steen, forklarer Hummelgaard.

Det nævnte forslag med øget kontrol om ordnede forhold til udenlandsk arbejdskraft, der bor i samme bolig, er vigtigt for Jens Jonatan Steen.

– Så sent som forleden var jeg ude at se på byggerier med det. Vi har store problemer med udenlandsk arbejdskraft, der sover på en flamingomadras om natten. Vi skal løfte den indsats betragteligt. Det sker hver eneste dag i Fredericia og resten af Danmark, så det skal bekæmpes. Det er en 50’er vi mister hver gang de underbetales med 100 kroner, da vi så får mindre i fælleskassen, siger folketingskandidaten.

Jens Jonatan Steen har ved selvsyn set forhold, som man kan gøre noget ved, og det gør indtryk på ham.

– Som politikere skal vi ud og se førstehåndsindtrykket og forstå konsekvenserne. Ti minutter herfra vil man kunne finde nogle, der står og arbejder ulovligt. Jeg er glad for, at regeringen vil tage hånd om det og jeg håber, at vi får en fælles task force, der kan tage hånd om det, siger Jens Jonatan Steen.