Med en investering på et stort, trecifret millionbeløb i det danske, vedvarende energiselskab Better Energy foretager ATP en af årets største investeringer. Investeringen er et led i ATP’s ambition om at styrke udviklingen af grøn, danskproduceret energi og medvirke til den grønne omstilling.

Midt i en europæisk energikrise og en global klimakrise investerer ATP nu direkte i en førende dansk udvikler og ejer af solcelleparker. ATP ejer dermed godt 15 pct. af Better Energy og får sæde i selskabets bestyrelse.

Better Energy-engagementet underbygger ATP’s ønske om gennem investeringer at spille en væsentlig rolle i den grønne omstilling, og samtidig opfylder investeringen det primære kriterie om at kunne sikre et attraktivt, risikojusteret afkast til medlemmerne.

– Den nødvendige, grønne omstilling og den europæiske frigørelse fra russisk gas kræver en væsentlig udvidelse af de vedvarende energikilder. Efterspørgslen stiger, og der er behov for at investere i grøn energi også på land. En investering i Better Energy rummer muligheder for et attraktivt afkast for ATP og vil samtidig bidrage positivt til CO2-reduktionen, siger Mikkel Svenstrup, investeringsdirektør i ATP.

Nummer ét inden for solenergi i Nordeuropa

Better Energy er en af de hurtigst voksende leverandører af solenergi i Nordeuropa med en pipeline på over 10 GW storskala solcelleparker, der skal forsyne virksomheder, byer og lande med grøn energi, der reducerer CO2, tager hensyn til biodiversitet, og som samtidig er billigere end kul, olie og gas.

Investeringen fra ATP er løftestang for Better Energys fortsatte skalering i takt med, at virksomhedens portefølje af solcelleparker ejet af selskabet selv vokser.

– I 2020 gennemførte vi i Better Energy vores transition fra udvikler til vedvarende energiselskab. Det betyder, at vi beholder solcelleparker i eget ejerskab, og det giver åbenlyst et andet kapitalbehov. Investeringen fra ATP hjælper med at sikre og fastholde momentum i alle vores markeder, siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.

Verden har akut brug for grøn energi

– Virksomheder over hele verden står med et næsten umætteligt behov for grøn strøm, hvis de skal kunne leve op til målsætningerne om at reducere deres CO2-udledning. Det er den strøm, Better Energy i dag er med til at levere, men verden har brug for meget mere af den. Better Energy planlægger en kraftig vækst af deres produktion af grøn strøm. Vi tror på, at der er en rigtig god forretning i den målsætning, siger Mikkel Svenstrup.

5,5 millioner danske medejere af grøn energiproduktion

For Better Energy har det været afgørende at finde en investor, der har ens værdisæt, og som går op i, at udviklingen af solcelleparker sker på den bedst mulige måde, forklarer Rasmus Lildholdt Kjær:

– Det var et stort plus for os, at ATP er hele Danmarks pensionsselskab. Vi har i samtalerne brugt langt tid på at blive sikre på matchet, og vi værdsætter og tror på, at vi kan leve op til det store ansvar, der hviler på én, når 5,5 millioner danskere bliver medejere af vores solparker.

For ATP har Better Energys tilgang til tidlig involvering af lokalsamfund og lokal værdiskabelse – eksempelvis beskyttelse af grundvand, initiativer til naturgenopretning og øget biodiversitet, samt etablering af rekreative områder – været et stort plus.

– Vi står overfor en stor forandring af Europas energisystemer, og vi kommer til at leve med de beslutninger, vi træffer nu, i mange år fremover. Better Energy har bevist, at de både har øje for solparkernes lokale værdiskabelse og for projekternes større sammenhæng i elsystemet, siger Mikkel Svenstrup.