Arne Juhl blev landskendt i 2019, da han blev udspillet til Socialdemokratiets udspil om ret til en tidlig pension. Lørdag formiddag var han til stede i Fredericias centrum, hvor han førte valgkamp med Socialdemokratiets kandidat, Jens Jonatan Steen. Af de tilstedeværende partier var der et enkelt, som vil have afskaffet Arne-pensionen.
Valgkampen er i fuld gang, og det var også tilfældet i Fredericia lørdag formiddag, hvor Venstres Tobias Jørgensen lokkede de forbipasserende med donuts. Socialdemokratiet havde fundet roserne frem, mens De Konservative, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti var til stede og tog snakken med vælgerne på gaden.

Socialdemokratiet havde en særlig agenda på dagsordenen med Arne Juhls tilstedeværelse.
– Jeg er glad for, at Arne er kommet her og føre valgkamp med os. Han har altid haft en vis tilknytning til byen via fagforeningen og altid haft et stolt bryggeri her. Der er mega meget på spil i valgkampen. Vi ved, at vi fik Arne-pensionen igennem sidst, men en masse partier i den blå blok vil af med den, når de får muligheden. Arne er det levende billede på behovet, siger Jens Jonatan Steen.

Da pensionen blev indført var det med Arne som det levende billede på, hvad det var den skulle hjælpe med.
– Dengang var jeg igennem en kræftoperation, jeg fik fjernet en halv lunge og fik et nyt knæ. Jeg skulle arbejde på fuldtid, men når jeg kom hjem, var jeg simpelthen så smadret, forklarer Arne Juhl.
Hvad gør historien af indtryk på dig, Jens Jonatan?
– Det er historien. Arne startede vildt tidligt på arbejdsmarkedet, og var der i lidt over 40 år. Man skal have mulighed for at trække sig tidligere – så simpelt er det, siger han og bliver suppleret af Arne:
– Da jeg startede med at betale til efterlønnen kunne man gå på efterløn som 60-årig og så blev det udhulet af dem derovre (de blå partier, red). Poul Nyrup Rasmussen var lige inde over en enkelt gang og lavede et nummer. Den skal bevares og udvides.
En der ikke vil have udvidet Arne-pensionen, men tværtimod havde den afskaffet, er De Konservatives Kirsten Hassing Nielsen.
– Det er vigtigt mig at sige, at De Konservative er for at nedslidte har en mulighed for at trække sig tilbage. Der har vi en seniorpension, der regulærer, da den er målrettet nedslidte. Arne-pensionen er udelukkende anciennitet. Derfor mener vi seniorpensionen er fin, siger hun.

Kirsten Hassing Nielsen har hørt Arnes historie, og den gør indtryk på hende og partiet.
– Selvfølgelig rører den os. Vi er altid for at nedslidte har en mulighed for at trække sig tilgage, og det kan man med seniorpensionen. Der står intet om, at man skal være nedslidt i den. Der er kun krav om år på arbejdsmarkedet, siger Kirsten Hassing, som dermed mener, at seniorpensionen gør det arbejde, som den skal:
– Vi tænker, at vi har en seniorpension, der fungerer godt. Man havde forventet der ville være omkring 14.000, der kunne søge den, og nu er vi oppe på omkring 20.000, så vi kan se mange benyttter den. Otte ud af ti har fået den, så vi tænker ordningen dækker det godt, slutter hun.
Om Arne-pensionen:
Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen. Alderen for opgørelsen og antallet af år på arbejdsmarkedet vil følge med udviklingen i folkepensionsalderen.
Ud over beskæftigelse, hvad enten der er tale om lønmodtagere eller selvstændige, tæller også perioder med blandt andet dagpenge, sygedagpenge, deltidsarbejde, barselsorlov og obligatorisk praktikperioder med elevløn eller SU også med. På den måde bliver man ikke afskåret fra tidlig pension, hvis man fx har arbejdet deltid i mange år, været arbejdsløs af flere omgange eller har været i praktik under uddannelse.