Analyse: Den amerikanske sværvægter Apple har kastet sig ud i en alvorlig situation, der kan true selskabets monopolstatus på App-markedet. Årsagen er at Apple har truet Twitter med at fjerne Twitters app på Apples platform. Men denne trussel er samtidig en risikabel handling fra Apples side, da både den kan være i direkte konflikt med både den amerikanske og europæiske monopollovgivning. Hvis et monopol bedømmes til at udøve ulovlig pression på markedet kan det potentielt tvangsopløses og ende med at blive opdelt i flere selskaber.

De største gatekeepers på internettet er Google, Apple og Facebook. Og alle tre amerikanske virksomheder har længe været i søgelyset hos ikke mindst de europæiske myndigheder. Google kontrollerer via Android markedet for Apps til alle Android-baserede telefoner, mens Apple via deres kontrol over iPhone kontrollerer apps der. Begge dele er under kraftig kritik fra mange softwareleverandører, der eksempelvis skal betale en afgift, eller skat om man vil, til Apple. Både størrelsen på denne skat, men ikke mindst de betingelser som Apple stiller, er med til at hindre en fri adgang til forbrugerne. På trods af dette har Apple nu kastet sig ud i en særdeles ugennemtænkt krig mod Twitter, der netop er blevet overtaget af Elon Musk. For der er næppe tvivl om at truslen kan få konsekvenser for Apple:

Hvis Twitter vælger at gå til konkurrencemyndighederne vil de stå med en meget stærk sag. Der florerer mange rygter om hvordan truslen er fremkommet, men den skal ses i lyset af at woke-bevægelsen er meget fortørnede over at Elon Musk har overtaget deres foretrukne sociale medie, Twitter. Aktivister fra woke-bevægelsen har haft held med at lave en kampagne, der har fået mere end halvdelen af Twitters annoncører til at trække sig. Det kan være af frygt for aktivisternes metoder, hvor virksomheder der bliver udsat for woke-trolde-hæren, risikerer store problemer med selvsamme. Samtidig er mange af de store virksomheder i de seneste år også selv blevet woke. Det er forbrugerne til gengæld ikke.

Ifølge Elon Musk har Apple truet Twitter med at fjerne Twitters-app fra deres platform uden forklaring. Der verserer allerede retssager mod Apple fra andre virksomheder, der mener at Apple misbruger deres monopolstatus. Men hvis Twitter, og dermed Elon Musk, også vælger at køre sag mod Apple, kan det bliver en helt anden skala af juridisk konflikt, da han har ressourcerne til at spille med de store muskler. Samtidig kan det skade Apples popularitet blandt forbrugerne, der i stor stil er blevet trætte af wokeismens moralisme. Monopollovgivningen i EU skal sikre at et selskab ikke misbruger et monopol. Hvor de nuværende sager primært har handlet om Apples skat på andres software, så kan en sag om at fjerne en app – alene fordi man ikke kan lide et bestemt selvskab – være en direkte årsag til at opdele Apples telefonmonopol.

I USA hvor Apple har hjemme, er risikoen endnu større efter det netop overståede midtvejsvalg, hvor republikanerne fik flertal i repræsentanternes hus. Republikanerne er i forvejen rasende på wokebevægelsen, herunder på Disney-koncernen, der i en stribe af animationsfilm har spredt woke-budskaber til børn i USA, hvilket har ramt Disneys indtjening hårdt. Mange dyre film er regulære flop og folk forlader biograferne med deres børn, fordi de ikke kan holde woke-vrøvlerierne ud. Det er i kølvandet på dette at en stribe af prominente republikanere nu går til angreb på Apple, efter at truslen mod Twitter er blevet et stort tema i USA. I forvejen har Musks overtagelse af Twitter fået ualmindelig meget plads hos de gamle medier. Ikke mindst efter at Twitter har genåbnet adskillige kendte Twitter-konti, der var blevet lukket af de ny fyrede wokeister i Twittters hovedkontor, der ligger i San Francisco. Mange profiler var blevet lukket, fordi de tidligere medarbejdere ikke kunne lide personerne, men især fordi det var forbudt at ytre sig. En stor del af de ansatte hos Twitter var før Elon Musk købte selskabet primært beskæftiget med at udøve censur og sørge for wokeistisk propaganda.

Selve kampen kommer til at stå om et fundamentalt princip. Nemlig hvem der skal bestemme, hvad der er krænkende, ikke sensitivt, egnet til at vække ubehag, særdeles dårlig smag eller uhyggeligt. Disse ord indgår i Apples krav til de Apps, der kan downloades via deres butik. Det er på den baggrund, at Apple har truet Twitter. I realiteten vælger Twitter, ligesom Facebook eller Google, hvad deres egne regler er. Men det ønsker Apple at ændre på, hvis truslen skal stå ved magt. I praksis vil det være stort set umuligt for Apple at regulere en informationstjeneste som Twitter. Samtidig vil også Facebook og Google være nød til at gå i offensiven med Apple, fordi de selv har en stor interesse i at Apple blander sig udenom, hvordan de styrer deres platforme.

Kontrollen over hvem der må sige hvad på internettet er gået ind i en dramatisk fase. Det handler dybest set om ytringsfrihed. I Kina og Rusland har man for længst fjernet de tjenester, der ikke passer diktaturerne. Nu er spørgsmålet om det samme kan ske i den vestlige verden. Det er den kamp, som Elon Musk har startet med opkøbet af Twitter, som han primært har beskrevet som et forsøg på at garantere retten til at ytre sig. I forvejen kontrollerer wokeisterne Facebook, Google og Apple i stort omfang. Alle disse virksomheder har underkastet sig doktrinerne fra woke-bevægelsen, omfavnet censuren og etableret et omfangsrigt samarbejde med regeringer og myndigheder, der ønsker at kontrollere hvilke informationer offentligheden har adgang til.