Til september gæster Amalie Dollerup Fredericia med et musikalsk foredrag om rejsen fra barneskuespiller til voksenskuespiller.

Den 28. september kan man opleve Amalie Dollerup i Erritsø Idrætscenter. Her vil hun give gæsterne en musikalsk oplevelse og en fortælling om hendes liv. I dag er hun særligt berømt for rollen som Amanda i TV2’s serie, Badehotellet, men hvordan kom hun dertil, og hvad har inspireret hende undervejs. Det vil hun fortælle om i foredraget.

– Jeg glæder mig til at besøge Fredericia, hvor vi vil sørge for, gæsterne får en hyggelig og sjov aften med mig og en pianist, der hedder Pojken Flensborg. Jeg fortæller om mit liv gennem sang med en masse gode sange, forskellige nedslag i mit liv og vendepunkter. Det er meget fra den musikalske side med et tema om det at gå fra barn til voksen. Det at gå fra barneskuespiller til voksenskuespiller er et generelt tema i mit liv. Det har fyldt rigtig meget, så det er nærliggende at lægge foredraget op på det, men også hvordan det afspejler sig i det musikalske, hvor vi også tager den udvikling med.

Amalie Dollerup har sunget hele livet, og selvom det ikke er det, man ser mest på TV, så har sangen været en stor del af hendes liv.

– Jeg lavede massevis af musicals som barn på Amagerscenen, Det Ny Teater og herunder, hvordan jeg kom ind på skuespillerskolen, hvordan jeg fik sangundervisning og hvordan det afspejler sig generelt i min udvikling som voksen, og hvordan jeg kom igennem den periode i mit liv. Det er temaet, siger Dollerup og uddyber:

– Vi kommer rundt i de forskellige musikalske afkroge også. Det er et bredt og alsidigt repertoire med musicals, Anne Linnet-sange, Liva Weel-potpourriet og nye sange. Der er også noget pop, det er generelt ret blandet, fordi det afspejler også, hvad jeg lytter til, og hvad der har præget, formet og udviklet mig til den skuespiller, jeg er i dag.

Fællessang på DR1 var også udtryk for, at Amalie Dollerup ville ud med et budskab. Hun kontaktede selv DR og sagde, at hun kunne bidrage.

– Folk er og var meget glade. Det har primært været på teatret, at jeg har sunget. Det er jo ikke i Badehotellet, at Amanda lige giver et nummer ved klaveret. Det er Hr. Weise, der tager sig af det. Men ved DRs programmer var det mig selv, der tog initiativ. Coronatiden var så passiv, man havde lyst til at gøre noget, bidrage med noget – det havde jeg. Jeg skrev til DRs producer, og fortalte, at hvis de kunne bruge mig, så ville jeg gerne bidrage. Jeg sad alligevel herhjemme. Der var noget over det hele. Det med at synge sammen – jeg har eksempelvis altid elsket at synge sammen i kor. Jeg sang også i gymnasiekor og senere på Skuespillerskolen havde vi meget korundervisning. Sang er en del af det at lave teater. Man er fælles om det, man skal udføre en opgave, holde sin stemme, være sammen om det. Det elsker jeg. Det lå mig meget på sinde at bidrage til sådan et program. Jeg fik gode ord tilbage fra folk efter deltagelsen. Det nåede bredt ud via fjernsynet, og det var dejligt, fortæller hun.

Amalie Dollerup er blevet 35 år, og så er hun blevet mor. Den rolle forandrede alt.

– Jeg er mange ting i dag. Jeg har mange kasketter. Jeg er blevet mor, alene der har jeg oplevet et stort skifte i mit liv, fordi det handler om noget andet, end en selv. Jeg er familiemor, og så er jeg der, hvor det hele ikke skal handle så meget om mit arbejde, som det har gjort tidligere. Det skal også være mere stille og roligt. Der skal være mere tid. Jeg skal kunne restituere, slappe af og være klar. Jeg løber måske ikke så stærkt lige nu, det har jeg godt nok gjort sidste år, indskyder Amalie Dollerup, inden hun fortsætter:

– Der skal være tid til at være til stede med min familie. Jeg er ikke lige så hungrende efter nyt, jeg har oplevet mange ting, jeg har stået på store scener, spillet cirkusrevyer og Badehotellet kører godt. Jeg hviler mere i mig selv, end jeg gjorde for otte år siden, fordi det er nogle ting, jeg har opnået. Det giver mig en større ro. Jeg synes også, at jeg er mere nærværende. Det kræver min dreng også, at jeg er. Det er rigtig godt. Der er sket et skifte. Det handler om min familie samt, at min lille dreng har det godt. Det er sundt at få et andet perspektiv i livet. Man prioriterer anderledes, og med alt det, udvikler det også mig, men også Amanda som karakter, det kommer jeg også ind på i foredraget.

Amanda-rollen i Badehotellet matcher Amalie Dollerup godt, det slår skuespilleren fast, der også fortæller, at hun mødes af mange mødre, der fortæller, at hun som Amanda har inspireret mange teenagedøtre.

– Amanda har udviklet sig meget undervejs fra den 19-årige vilde pige til ejeren af Badehotellet. Hun var meget ung, og det var pointen, at hun skulle være så ung, for at kunne gå igennem den udvikling, hun gør i serien. Pengene passer. Det er spændende at følge hende, fordi hun i den tid var en meget moderne kvinde, der ville tjene pengene selv, hun skulle ikke stifte familie med det samme. Hun havde ikke lyst til det, hun havde sin egen frie vilje og ville noget andet, selvom hun var underlagt et mandsdomineret samfund. Der er mange ting, vi desværre også kan se i dag, og der er mange mødre til teenagepiger på sociale medier, hvor Amanda er et stort forbillede for deres døtre. Det gælder, når hun siger fra, eller når hun vil opnå noget, når hun står ved den, hun er. Det er svært, da Amanda kommer ind i krigen, hvor hun må gå på kompromis med flere ting, men sådan er det at blive voksen, siger Amalie Dollerup, der også mener, at Badehotellet rummer mere end bare det hyggelige.

– Det stikker dybere, hvad vi laver på skærmen. Badehotellet er andet end sommer, sol, kaffe og kage. Indenfor de sidste tre sæsoner formår forfatterne at få Anden Verdenskrig ind med sol, sommer, kaffe og kage. Der er en tyskertøshistorie, samarbejdet med tyskerne var ikke sort/hvidt, der var flere seancer i det. Det er godt, at vi formår det med serien, mener Amalie Dollerup.

Den unge generations Matador

Til årets grønne koncerter mærkede Amalie Dollerup også, hvor meget Badehotellet betyder for den danske befolkning.

– Jeg kan også mærke det, når jeg kommer ud. Jeg har lige været på Grøn Koncert. Vi er kæmpe stjerner blandt de unge. De unge er blevet teenagere, og er vokset op med Badehotellet, måske har de set det med deres forældre og bedsteforældre. Jeg tror, vi har været en stor del af deres barndom og ungdom, fordi det har samlet familien. Det er måske ikke noget, man tænker over generelt, men det er stort for mange mennesker, også unge mennesker. Det synes jeg er dejligt at være med til, siger hun og slutter:

– Det minder om, da jeg så Matador som barn. Det er deres form for Matador. Det er fantastisk at være med til det gennem så mange år, hvor vi præger unger mennesker og giver et indblik i, hvordan det var at leve dengang. Selvfølgelig er det fiktion, men det er skønt at kunne være med til at hjælpe unge piger, selvom Amanda ikke er mig, til at finde ud af, hvad de vil, sige fra eller, hvad det måtte være, slutter Amalie Dollerup interviewet.

Du kan købe billet til foredraget med Amalie Dollerup her