Facebook, Google og Apple er meget stille i disse dage. For med Elon Musks opkøb af Twitter er virkeligheden bag Silicon Valleys og de amerikanske teknologikoncerners censur af medierne blevet lagt frem for offentligheden. Beviserne stikker meget dybt og afslører en praksis, hvor ledelse og medarbejdere hos Twitter bevidst, systematisk og kalkuleret har manipuleret med offentligheden ud fra en nøje konstrueret politisk aktivisme.

Efter Musks overtagelse af Twitter har han fyret tusinder af medarbejdere, hvis primære arbejde bestod i at gennemføre den udsøgte manipulation af opslag på mediet, der er blandt verdens største digitale platforme. En serie af woke-orienterede kendisser har efterfølgende forladt platformen i vrede over overtagelsen. Argumenterne har svinget fra at man ikke vil være underlagt en rigmand (men gerne Facebooks Marc Zuckerberg, red.) eller at nu er sluserne åbnet for had tale (der defineres som uenighed med woke-budskaber, red.). Senest har Elton John i en kryptisk afskedssalut meddelt at han ikke vil være på en platform, der spreder misinformation (hvilken påstand der ikke er dokumentation for, og som dybest set heller ikke kan bevises eller modbevises, da al information kan anskues med uenighed, red.). Sangeren er verdens mest prominente og kendte homoseksuelle mand, og der er især LGBT+ miljøet, hvis reaktioner over Elon Musk opkøb af Twitter, har været mest markante.

Men bag raseriet ligger der også en afsløring af at den forhenværende ledelse i Twitters hovedkontor sanktionerede og gennemførte omfattende svindel med Twitter. Det skete i praksis ved at man med et sindrigt program manipulerede synligheden af opslag man ikke brød sig om, af den ene eller anden grund. Der var ikke tale om opslag, der var i strid med hverken lovgivning eller Twitters egne regler. Det var ikke mindst populære Twitter profiler med mange følgere, som medarbejderne hos Twitter svindlede med. De gjorde det ved at skjule opslagene og “nedtone” dem, så de ikke kunne nå ud til så mange personer. Brugerne fik intet at vide om denne svindel. I stedet for så man den manipulerede virkelighed, som de wokeistiske medarbejdere hos Twitter ønskede at man skulle se.

Med afsløringerne af de reelle forhold hos Twitter peger pilen nu mod Facebook, Instagram og Youtube. For hos disse virksomheder er der tilsvarende stor hemmelighed omkring omfanget af manipulation og svindel med opslag. Alle de store teknologikoncerner har hjemsted i Californien. Under corona pandemien har der været en generel klausul om at undertrykke informationer, der strider mod de statslige informationer. Det er set i praksis på de fleste platforme. Samarbejdet med regeringer rundt omkring i verden har bragt de sociale medier ind i en troværdighedskrise, hvor selv videnskabeligt publicerede artikler er blevet undertrykt og forbudt, endda selvom de kom fra verdens førende videnskabelige tidsskrifter indenfor medicin såsom BMJ. Kritikken mod denne undertrykkelse af informationer er, at den hindrer fri forskning og dermed kan ende med at skade sundheden.

Både Twitter og Facebooks ledere har tidligere afgivet forklaring i den amerikanske kongres. Her har Twitter afvist, at de manipulerede med opslagene. Men det viser sig nu at være løgn. Dokumenterne som Elon Musk har offentliggjort efter hans opkøb af Twitter, er så omfattende at der ikke længere er tvivl om, at man fungerede som en massiv støtte af Det Demokratiske Parti, hvor republikanere blev udsat for “shadow banning”. En praksis hvor en organisation eller person ganske vist ikke har fået fjernet sin profil, men hvor deres opslag ikke når ud til folk, der ikke er på blandt følgere. Eller hvor selv følgerne ikke får lov til at se opslaget i deres news feed. Kontrollen over hvem der ser hvad, er en af de mest betydningsfulde magtmekanismer i den digitale tidsalder. Twitters systematiske svindel er derfor opsigtsvækkende, fordi det er første gang, der nu er beviser for, hvad der sker i hemmelighed hos de store amerikanske teknologivirksomheder. Mange almindelige brugere har nok opdaget, at hvis der blevet skrevet et opslag om Covid-19, fik man konsekvens markeret det med et link til den danske sundhedsstyrelse.

Det republikanske parti fik flertallet i repræsentanternes hus ved det netop overståede primærvalg. Samtidig er man halvvejs inde i en præsidentperiode, hvor demokraten Joe Biden i stigende grad virker alderssvækket, mens der ikke er en entydig præsidentkandidat for partiet i syne. Udviklingen på den politiske scene i USA kan derfor få alvorlige konsekvenser for Facebook, Google og Apple, hvis republikanerne beslutter sig for at skabe ny lovgivning rettet mod svindlen med opslag. Alt tyder på, at der er bred opbakning i det republikanske parti til at sætte hårdt mod hårdt, hvis de får magten igen. Afsløringerne om Twitter-medarbejdernes censur af de republikanske politikere har sat gang i en proces, der sandsynligvis ikke kan stoppes.

Det kommer også til at betyde noget for resten af verden. For virksomhederne hører hjemme i USA, og derfor vil kommende lovgivning mod manipulation af opslag få stor rækkevidde. Den amerikanske lovgivning er i langt højere grad end den europæiske fokuseret på ytringsfrihed. Samarbejdet med det demokratiske parti om at skjule opslag der kunne skade demokraterne under præsidentvalgkampen, blev på det tidspunkt pure nægtet af de nu afskedigede medarbejdere hos Twitter, der til det sidste kæmpede mod Elon Musks opkøb af platformen. Nogle af de fyrede medarbejdere har anlagt en retssag om deres afskedigelser, der flittigt er blevet citeret hos gammelmedierne, hvoraf flere, uden kildekritisk tilgang, fører en kampagne mod Elon Musk og de andre medier, de kalder for “sociale medier”. Gammelmedierne kan ikke længere overleve på frie markedsvilkår. De nye medier har overhalet dem i antallet af brugere, annoncører og forbrug. Derfor kæmper mange gammelmedier desperat for at få sat markedet ud af kraft, så de kan få andel i de nye mediers indtægter eller på anden vis begrænse dem med politisk kontrol.

Få medier har bragt historien om de nye dokumenter, der afslører svindlen på Twitters platform. Men Elon Musks nye lederskab fortsætter ufortrødent med at offentliggøre data, der bliver mere og mere belastende for de ansvarlige for censuren. Også i Danmark arbejder wokeister hos gammelmedierne målrettet på kun at bringe løse påstande om Elon Musk, herunder en ikke dokumenteret påstand om at der er kommet mere had tale på Twitter efter hans opkøb. Gammelmedierne lider i disse år alvorlig nød, og forsøger hvert år at presse flere penge ud af politikerne i statsstøtte til deres dårlige forretninger, der taber læsere og seere hver eneste dag. Der har siden slutningen af nullerne været ført en omfattende kampagne mod Facebook, Twitter og Google af mange danske journalister. Mediestøtten er løbende blevet skruet i vejret, samtidig med disse kampagner, hvis omdrejningspunkt ofte har været, at demokratiet lider nød og forsvinder på grund af folks nye adgang til de informationer, de gerne vil have.